Op maandagavond worden er vanaf 18.30 uur tot 21.30 uur behendigheidstrainingen gegeven. Deze vinden plaats bij Manage de Blauwe Steen in Nuth.

De trainingen worden in 3 blokken van 1 uur gegeven in twee groepen. Er wordt gewerkt met 2 groepen om de doorstroming te bevorderen, waardoor er zoveel mogelijk getraind kan worden. Tevens wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met gevorderden en beginners. 

Blok1:  18.30-19.30 uur 
Blok2:  19.30-20.30 uur 
Blok3: 20.30-21.30 uur 

Wat houdt deze mooie sport nou in?

Behendigheid is prachtig, spannend, leuk, opwindend, fascinerend omdat hier een prestatie wordt geleverd door baas en hond samen.

Het is echter meer dan zomaar een spel. Indien de combinatie goede resultaten wil bereiken moet er een goed samen spel ontstaan tussen mens en hond. De hond moet veel voor zijn baas over hebben en terwijl deze moet weten wat hij wil en hoe dit over te brengen op zijn hond. Dit alles in fracties van seconden. Veel trainingen voor baas en hond gaan er aan vooraf alvorens men samen een parcours snel en foutloos kan lopen.

 Alle hindernissen uit het parcours staan beschreven in het reglement behendigheid. Hierin vindt u ook een verdere beschrijving van de sport en haar regels Deze zijn zo opgesteld dat de veiligheid van de hond en de baas optimaal gewaarborgd zijn. Het beste voorbeeld hiervan zijn de raakvlakken bij diverse toestellen. Deze vlakken moet de hond met minstens één voet aanraken, hierdoor wordt voorkomen dat de hond van te hoog gaat springen en zich daardoor bezeert.

Het beoefenen van de behendigheidssport voor honden volgens de richtlijnen die de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland hiervoor heeft opgesteld.

Voor wie?

  • voor iedereen (jong en oud) die samen met zijn hond sportief bezig wil zijn.
  • van puppies(mits onder goede en ervaren begeleiding) tot en met veteranen, kleine of grote honden.
  • Rashond of geen rashond
  • voor iedereen die mee wil doen in competitieverband of recreatief.
  • Veteranenklasse(vanaf 7 jaar) is alles laag. Geen schutting en geen band in het parcours.

Helaas is het voor de erg grote honden zoals de Sint Bernhard en andere zeer grote rassen(Molossers) niet te doen. Ook voor de lange honden(Teckels) is het i.v.m. hun rug niet echt bevorderlijk.

Let op!

 Voor de elementaire behendigheidscursus is aandacht van de hond voor de baas en een goed appél een vereiste.
Voor het wedstrijdniveau is zowel voor de hond als de baas een goede conditie en samenwerking belangrijk.

 Geschiedenis van de behendigheidssport

Deze sport vindt zijn oorsprong in Engeland.
In 1978 is er voor het eerst een demonstratie gegeven tijdens de grote jaarlijkse internationale Crufts-hondententoonstelling in Londen. Sindsdien is deze sport niet alleen in Engeland razend populair.
Wilt u meer lezen over de geschiedenis van deze sport ga dan naar www.agilityboek.nl en bestel dit mooie boekwerk van 500 pagina's

De laatste jaren wordt er zelfs gestreden om de titel europees en wereldkampioen behendigheid. Je kunt dus wel stellen dat deze sport internationale vormen heeft aangenomen.

Wedstrijdonderdelen:

Vast Parcours:

Binnen de behendigheid zijn diverse wedstrijdelementen mogelijk. De grootste en belangrijkste krachtmeting is het vast parcours( raakvlakken). Dit is een parcours met alle typen toestellen erin, dat genomen moet worden in de volgorde die de keurmeester (parcoursbouwer) heeft uitgezet. Diegene die dit foutloos en in de snelste tijd doet is de winnaar.

Jumping:

Hierbij gelden dezelfde regels als bij het vast parcours met dit verschil dat alle toestellen met raakvlakken niet geplaatst worden. hierdoor is het mogelijk om zo'n parcours met zeer hoge snelheid af te leggen.


Gambling :

Hierbij krijgen alle toestellen een puntenwaardering. Het is dan ook de bedoeling om in een vooraf vastgestelde tijd zoveel mogelijk punten bij elkaar te "springen". De volgorde is willekeurig en mag door de deelnemer zelf bepaald worden.

Andere spelmogelijkheden zijn afvalrace, teamwedstrijd, estafette etc. Helaas worden deze spelletjes niet meer gelopen, en puur alleen vanwege tijdgebrek.

 


Wedstrijden, competitie en promotie

Onder toezicht van de Koninklijke Nederlandse Kennelclub Cynophilia (erkend door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland) worden door diverse verenigingen open landelijke wedstrijden georganiseerd. De deelnemers zijn verdeeld in verschillende klassen, A, B1, B2, C en veteranenklasse.

A is de beginnersklasse en C de hoogste klasse.
Honden die 7 jaar of ouder zijn mogen in de veteranenklasse lopen. Er is ook nog een verdeling i.v.m. de schofthoogte van de hond, small (t/m 34,99 cm ), medium (van 35 t/m 42,99 cm ) en large ( 43 cm en hoger).

Jaarlijks worden er selectiewedstrijden gelopen van de B1, B2 en C-klasse. Loopt men in de B1 of B2 klasse kan men door 3 podiumplaatsen behaald te hebben promoveren naar een hogere klasse. Ook wordt door deze wedstrijden bepaald wie er promoveert of degradeert binnen de B- en C-klasse. Promotie van de A-klasse naar de B1-klasse gebeurt als men op drie open wedstrijden een uitmuntend behaalt, deze moet foutloos en binnen de tijd gelopen zijn, op het vast parcours of de jumping, daarvan moet wel minstens 1 Uitmuntend behaald zijn op het vast parcours. Honden die in de C-klasse lopen, daarvan worden er een aantal uitgenodigd door Cynophilia om deel te mogen gaan nemen aan het Nederlands Kampioenschap. Tegenwoordig wordt er door Cynophilia een Eindwedstrijd georganiseerd, een aantal deelnemers worden persoonlijk door Cynophilia uitgenodigd om aan deze Eindwedstrijd deel te mogen gaan nemen, het betreft dan degene die in de B1, B2 of C-klasse lopen.